Antik Oliva Galéria  
  Keresés
 
 
Oliva Galéria Facebook
 
Eosin
Kategória: Technikák
 
 
Az eozin (régebben: eosin(e), magyarul hajnalpír) az aranyszíntől a rózsabogár-zöldig színjátszó, fényesen csillogó kerámiamáz, amit először a gubbiói porcelángyár, majd Zsolnay Vilmos pécsi gyára tett világhírűvé. Az eozin máz jellemzően zöld színű, ám létezik lila, kék és arany árnyalatban is. Érdekessége, hogy a színt nem a festék okozza, hanem a fénytörés. Az eozin Éószról, a hajnal istennőjéről kapta a nevét.
 
 
 
 
 
    Galéria kezdőoldal     Technikák        
     
    Összetétele és készítése
Összetétele sokáig ismeretlen, illetve az olaszországi Gubbióban gyártott kerámiák titka volt. Magyarországon először úgy állították elő, hogy Wartha Vince elemezte a gubbiói Giorgio Andreoli egyik tálát bevonó mázat, majd Zsolnay Vilmossal a pécsi gyárban visszaállították az anyagot és a folyamatot. Az első ilyen termékeket 1891-ben, a Budapesti Agyagipari Tárlaton mutatták be, majd 1893-tól gyártották üzemszerűen – elsősorban a szecessziós stílusú kerámiák bevonataként.

A Zsolnay porcelángyárban először lemázazzák a porcelánt egy türkizkék színű, átlátszó, ólommentes mázzal, majd kiégetik. Erre kerül a titkos összetételű, sötét massza, ami kétféle anyagot tartalmaz: színes- és nemesfémek keverékét, valamint ennek vivőanyagát. Kiszárítják, reduktív légkörben égetik, majd lemossák róla a masszát. Így válik láthatóvá a jellegzetes eozin máz. A végén tehát az eozint létrehozó anyag nincs rajta a kész kerámián. A kerámián csak egy különleges fizikai hatás miatt létrejött, nagyon vékony színréteg van, az ún. fizikai szín. Ez a színes szappanbuborékhoz vagy olajfolthoz hasonló jelenség (vékony réteg interferencia). A réteg vastagsága a fény hullámhosszával vethető össze.[1]

Hasonló nevű anyag az eozin (festék), aminek azonban semmi köze a kerámiához: a fluoreszcein tetrabrómszármazéka.

forrás: Wikipédia
     
   
   
   
   
     
 
 
   
   
   
   
   
   
  KEZDŐOLDAL     ALKOTÓK     STÍLUSOK     TECHNIKÁK     TÉMÁK     KAPCSOLAT