Antik Oliva Galéria  
  Keresés
 
 
Oliva Galéria Facebook
 
Schlaggenwald vagy Haas és Czjzek porcelán
Kategória: Alkotók
 
 
Horní Slavkov (németül: Schlaggenwald) porcelángyárát 1792-ben alapította a császári ezüst- és ónbányák felügyelője, Johann Georg Paulus. Több tulajdonosváltás után előbb a Haas majd a Czjzek család is részesedést nyert a gyárból, így alakult ki a Haas és Czjzek márkanév, melyet 1867-től tartanak hivatalosan is nyilván.
 
 
 
 
 
    Galéria kezdőoldal     Alkotók        
     
    Horní Slavkov (németül: Schlaggenwald) város Csehországban a Karlovy Vary-i kerület Sokolovi járásában. Horní Slavkov porcelángyárát 1792-ben alapította a császári ezüst- és ónbányák felügyelője, Johann Georg Paulus. Pár sikertelen év után eladta a gyárat egy gerai porcelángyár tulajdonos özvegyének, de a gyár akkor lett sikeres, amikor annak az özvegy veje, Johann Georg Lippert bevette társnak a bányaszakember Wenzel Haast is. Kolowrat grófja megadta nekik a jogot a porcelángyártásra. Ekkor a gyárnak még csak 21 alkalmazottja volt, de hamar növekedésnek indult. Raktáruk alapult Bécsben, kiállításokon vettek részt és díjakat nyertek.

Wenzel halálával fia, Eusebius August Haas vette át részét a gyár vezetésében. Lippert halála után az ő részét Bécsben élő lánya és annak férje Johann Baptist Czjzek örökölte. A. Haas után fia Georg Haas lépett partnerségre Czjzekkel. Együtt megvették a Portheiman porcelángyárat Chodovban és összesen már vagy 1000 főt foglalkoztattak gyáraikban. 1908-ban I. Ferenc József császár bárói rangot adományozott mindkettőjüknek. A gyár, elsőként Csehországban, alapot hozott létre a rokkantak, özvegyek és árvák megsegítésére.

Georg Haas 1914-ben meghalt és részét felesége, Olga örökölte. 1923-ban B. Czjzek része fiára, Felixre szállt. 1924 és 1929 között a gyár havi porcelántermelése elérte a 200 tonnát. 1930-ben alakult meg a Haas és Czjzek cég. A nagy vagyon ellenére a cég az 1930-as évek elejének gazdasági válsága következtében a csőd szélére jutott. Egy kisebb fellendülés jött a II. Világháború előtti években. 1937-ben a gyárat tűzvész sújtotta. 1941-ben a részesedés kétharmad-egyharmad arányban oszlott meg a partnerek között G. Haas javára. A gyár alkalmazottjainak száma ekkora 390-re esett vissza. 1942-ben Olga meghalt, fia Georg Haas pedig öngyilkos lett 1945-ben.

1945 október 24-én a céget a Benes Dekrétum keretében államosították. 1988-ben a cég a Karlovarský porcelán része lett. Napjainkban a gyár 20 országba exportálja termékeit, legnagyobbrészt keletre.
A Haas és Czjzek márkanevet 1867-től tartják nyilván hivatalosan.

Forrás: http://www.hradbitov.cz/history-1/history-of-the-haas-and-czjzek-porcelain-factory/
     
   
   
   
   
     
 
 
   
   
   
   
   
   
  KEZDŐOLDAL     ALKOTÓK     STÍLUSOK     TECHNIKÁK     TÉMÁK     KAPCSOLAT